ROZHOVOR: Pražené povídání
Dnes si popovídáme s Honzou Srpem z jihlavské Pražírny Koruna. Honza pracuje v pražírně od ledna roku 2020 a ke své práci se prý dostal náhodou - spíš to byl ale osud. Říká, že káva by měla hrát nejrůznějšími chuťovými "odstíny" a měla by být radost ji pít. Jeho práce ho naplňuje a o kávě by vydržel povídat hodiny.
Jak dlouho v Koruně pražím si netroufám říct, než jsem totiž začal pražit (čili jsem se naučil používat pražičku co máme), tak jsem byl spíš hnědič. :D Ale pracuji tam od ledna 2020.
K té práci jsem se dostal ještě větší náhodou, kdy sám jsem kdysi dávno v předaleké galaxii kolem roku 2014 našeho letopočtu začal v Telči pražit ve své pražírně. Jelikož jsem tenkrát začal z opačné strany, tak jsem velmi brzy skončil a pustil se do toho z té správné strany - začal jsem dělat za barem a učil jsem se. Pak přišla nabídka od nové majitelky, že shání někoho se zkušenostmi s pražením. Chvilku jsem přemýšlel a nakonec to vzal a nelituji.
Pro Vás pražím kávu Indie Plantation. Je to plantážní, komoditní káva odrůdy Coffea Arabica, konkrétně jejího kultivaru Kent a Katimor. Tuto kávu pro Vás pražím hlavně proto, že právě kultivar Katimor vznikl křížením s robustou, čímž dodává této kávě její konzervativní charakter.
Dá se "dobrá káva" připravit i v pohodlí domova? Nabízíte nějaké kávové příslušentví?
Samozřejmě, že se dá dobrá káva připravit doma a dokonce kvůli tomu člověk nemusí kupovat drahé stroje. Já třeba osobně nedám dopustit na dobře připravenou překapávanou kávu pomocí V60. French press, Moka konvičky, Aeropress - to jsou všechno super věci na domácí přípravu kávy. Stojí pár korun a dokážete z toho udělat skvělé kafe. A samozřejmě se dá vše z výše zmíněného koupit i u nás na Koruně a až epidemiologická situace dovolí, tak chceme poskytovat i kurzy na domácí přípravu kávy.
Když zrovna nepražíš a přijdeš do kavárny jako host, jakou kávu si objednáš?
Hrozně záleží, co je za období a náladu - pokud je hodně zima dávám si flat white. V letních měsícíh převažuje double espresso nebo filtrovaná káva (klidně i jako batch brew) a nebo cold brew (za studena macerovaná káva) klidně i ve verzi čepované dusíkem.
Když nemám chuť takhle čistě na kávu, tak nepohrdnu ani různými kávovými koktejly - v mém případě, kvůli řízení, nejčastěji nealko. Vždycky se ale snažím nasát nějakou inspiraci a nebo ochutnat kávu, která je nějakým způsobem pro mě zajímavá. Takže i když nepracuji, tak pracuji - ale jinak.
Honza je skutečný znalec a profesionál a my mu moc děkujeme, že si na nás udělal čas a popovídal si s námi o kávě a jeho práci.
Díky, Honzo!
Sledujte Pražírna Koruna na jejich sociálních sítích ať Vám neutečou jejich kávové posty a ochutnejte jejich výbornou kávu.